Het einde van het jaar lijken ouders ineens te veranderen. Van altijd eerlijk zijn, naar een leugentje om bestwil moet kunnen. Vanaf welke leeftijd maakt je kind deel uit van het grote mensen geheim?
Vanaf welke leeftijd
Volgens mij is het antwoord heel simpel; als je kind er klaar voor is. Maar wanneer is dat dan zo?
Bij ons was het heel duidelijk. Onze zoon zag zoveel dingen die volgens hem niet konden. De leeftijd, het paard op het dak, door de schoorsteen etc. Hij herkende acteurs. En daar kwam hij zelf mee. In de zomer. Toen hij nog maar net zeven was. Erg jong dus om je al stil te moeten houden tegen vriendjes en vriendinnetjes. Wij hebben toen aan hem zelf gevraagd om te vragen hoe het zat. En hij wist dit heel goed te vertellen. We hebben het dus niet langer ontkent. Maar wel gevraagd om alsjeblieft niets te zeggen tegen andere kinderen. Hij is al zo groot dat hij hèt volwassen geheim mocht weten. Die zin deed wonderen. Hij hield zijn mond en speelde heel goed mee.
Als je kind nog zo jong is is hij/zij er vaak nog niet klaar voor om het stil te houden.
Spanning
Wat als de spanning te veel wordt? Moet je het dan al vertellen als je kind heel jong is? Ik denk dat het een stukje magie wegneemt als je kind het weet. Wel kun je het feest ingetogen vieren. Of het speciale journaal niet kijken. Duidelijkheid creëren. Zorgen dat de schoen op vaste momenten gezet wordt. Of als je kind bang is ’s avonds de schoen bijvoorbeeld bij de brievenbus zetten of in de schuur. Dan hoeft sinterklaas niet naar binnen. Ga ook niet alle sinterklaasfeesten af, maar beperk het aantal. Het is niet erg als je kind sinterklaas niet in het echt ziet, op tv is misschien al spannend genoeg.
Iedereen weet het al, behalve ik
1 uitzondering is wat mij betreft als de hele klas van het kind al op de hoogte is. Hier gaan ze in groep vijf lootjes trekken. Dat wil dus niet zeggen dat de kinderen het geheim kennen. Het kan ook zijn dat ze alleen hulpjes zijn, omdat die aardige man het al zo druk heeft. Informeer even bij de andere ouders wie er op de hoogte zijn. Ik zou het zelf vroeger heel erg gevonden hebben als ik de enige was die niet op de hoogte zou zijn en daar wil ik mijn kinderen dan ook voor behoeden.
Twijfels
En dan is er nog de groep kinderen die begint te twijfelen. Twijfelt je kind? En is hij/zij nog erg jong? Dan zou ik zijn of haar vragen beantwoorden met een wedervraag. ‘Maar we hebben helemaal geen schoorsteen?’ Antwoord: hoe denk jij dat de cadeautjes dan in de schoen gedaan worden? ‘Een paard kan toch niet op het dak klimmen?’ Antwoord: hoe denk jij dat het paard op het dak komt. De antwoorden zullen je nog verbazen. Ik heb een kleuter wel eens horen zeggen dat ze dan toch gewoon een hijskraan kunnen gebruiken. Logisch toch?!
Augustus
Wanneer vertel je het dan precies. Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik zou het in de zomervakantie vertellen. Dan heeft je kind nog enkele maanden om aan zijn of haar nieuwe rol te wennen. Vertel het bijvoorbeeld als je weer terug bent van vakantie. Als er geen spannende dingen zoals een verhuizing of geboorte van een broertje/zusje aankomt. Er zijn kinderen die reageren met ‘oké, ik wist het al’. Maar ook kinderen die echt wel een paar dagen van slag zijn. Het is natuurlijk ook niet niets als blijkt dat je kinderheld niet is wie je denkt dat hij is.
Boeken
Er zijn ook diverse boeken te koop voor grote kinderen waarmee je dit kunt vertellen. Ik ken ze zelf niet, maar ik denk er wel over na voor onze oudste dochter. Gelukkig zit ze nog maar in groep 4 en is ze nog helemaal fan van de kindervriend.
Decembergezelligheid
Ik ben dus gek op de decembermaand, er zullen dus snel meer decemberberichten volgen.