Piet, zwarte/roetveeg piet.

Vorig jaar durfde ik het nog niet aan. Nu schrijf ik wel een blog over piet/ zwarte piet/ roetveegpiet. Waarom? Omdat ik vind dat dit moet op een site met de naam wereldwijd opgroeien. Wereldwijd, dus ook buiten Nederland.

Wat als je in het buitenland woont of op vakantie bent en mee wilt doen aan de Nederlandse traditie. Sinterklaas en zwarte Piet. Word je dan voor gek verklaard? Boos aangekeken? Veroordelen mensen je?

Intocht

Gisteren was de intocht in Oisterwijk. Onze kinderen hebben genoten. En de sfeer was geweldig. Alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, stonden te dansen en te springen. De zwarte pieten maakten er samen met Sinterklaas een feestje van.

Kleur

Ik was aan het schminken. Maakte netjes roetvegen op de wangen. Hier waren mijn meiden het niet mee eens. Het moest helemaal zwart worden, ze waren echte pieten die al heel vaak door de schoorsteen gegaan waren. Dus helemaal zwart. Ik vind dit prima. Het is de keus van de kinderen. En hier zit niets, helemaal niets geen vorm van racisme achter. Ik zag een kindje met een donkere huidskleur, met eveneens zwarte schmink op. Hij was een zwarte piet. Zwart vanwege het roet.

Knecht

Ik zing ook nog steeds. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe.. Ik zie knecht namelijk als hulp. En zwarte piet is een heel goede hulp. Ik heb jaren als locatieondersteuner gewerkt. Hulp van de manager. Was ik daarom minderwaardig? Nee. Mijn werk was hard nodig. Net als het werk van zwarte Piet. Zonder de pieten kan dit hele sinterklaasfeest niet doorgaan. Sinterklaas kan dit niet in zijn eentje? En dat de pieten door de jaren heen wat minder zwart wordt, dat komt toch omdat we niet allemaal meer schoorstenen hebben?

Mocht je nu dus in het buitenland verblijven en de pietendiscussie komt ter sprake. Leg dan jouw kant van het verhaal uit. Zonder de ander te veroordelen. Hij ziet het vanuit zijn eigen perspectief. Geef je mening, leg uit hoe jij het ziet, maar respecteer ook de ander.

Kinderfeest

Het is een kinderfeest. Ik schrik er wel van als ik hoor dat er gedemonstreerd wordt tijdens een intocht. Zowel van voorstanders als tegenstanders. Ga het gesprek met elkaar aan, maar doe dit als volwassenen onder elkaar. En laat de kinderen lekker feesten. Zij kijken niet naar kleur, of achtergrond. Ze spelen met iemand omdat ze diegene leuk vinden, niet om hun kleur. Laatst werkte ik met een groepje peuters. We hadden het over het uiterlijk. Er was 1 donker jongetje. De kinderen zagen allemaal direct dat hij er anders uitzag dan de rest. Toen ik vroeg wat ze zagen was het antwoord, in koor: hij heeft een pet op, dat zie je toch wel.

Natuurlijk mag het verleden nooit vergeten worden. En nog steeds is er sprake van discriminatie en racisme. Daar moet aandacht aan geschonken worden. Door het creëren van bewustzijn. Altijd. En niet alleen van november t/m 6 december. Ik vind dat dit los moet staan van een traditioneel kinderfeest.

Ik begrijp ook niet alle buitenlandse tradities, heb er soms ook een oordeel over, zonder de daadwerkelijk intentie te weten. Ik wil proberen om mijn mening pas te uiten als ik het verhaal van meerdere kanten heb gehoord. En dan beslissen of ik het ermee eens ben of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + zestien =

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies ". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten