Elk jaar probeer ik in oktober al klaar te zijn met 05/12 inkopen doen of klotteren zoals ze hier ook wel zeggen. En ook nu lig ik goed op schema.
Wat ik nog weet van toen ik nog kind was zijn de gezellige avonden. Wat keken we altijd uit naar pakjesavond. Natuurlijk ook vanwege de vele cadeautjes. Maar vooral de gezelligheid is mij bij gebleven. En als je me nu vraagt of ik grote en dure cadeaus kreeg zou ik het echt niet weten.
De pakjesavonden vroeger thuis zijn wellicht de reden dat ik nu nog steeds zo enthousiast ben over de gehele sinterklaasperiode. Misschien wel net zo enthousiast als de kinderen 🙂
In dit bericht deel ik mijn tips voor pakjesavond. Met elkaar zingen en wachten tot de cadeautjes voor de deur staan is erg leuk. Of lootjes trekken. Maar wil je weer eens iets anders doen tijdens pakjesavond, maar weet je nog niet hoe, lees dan vooral verder. Misschien breng ik je nog op ideeën.
Tips voor een gezellige pakjesavond:
Doe dat wat past bij je kinderen. Lekker vaag, maar wel de basis. Maar bij kinderen die snel last hebben van drukke situaties moet je niet met de hele familie bij elkaar in een kleine ruimte gaan zitten. Houd het dan klein en vier het bijvoorbeeld ‘s ochtends na het ontbijt. Dan hoeven de kinderen niet de hele dag uit te kijken naar de avond. Bij kinderen die snel angstig zijn laat je de pieten niet in donker op de deuren kloppen, maar doe je dit iets subtieler. Bijvoorbeeld met een brief.
Cadeautjes hoeven niet duur te zijn. Dochter wil het allerliefst een touwtje van Ztringz. Maar ook Sinterklaas kan de pieten richting marktplaats sturen. Deze schattige Trunki koffer ziet er nog uit als nieuw, maar voor de derde van de nieuwprijs heeft Sinterklaas vast nog wel ruimte voor iets extra’s.
Ga lekker naar buiten voor een herfstwandeling of misschien zelfs wel een winterse wandeling. Geef je sleutel aan Sinterklaas. Als je thuis gaat opwarmen met warme chocomel staat daar ineens een zak met cadeautjes klaar.
Het uitdelen van cadeautjes kun je op verschillende manier doen. Ik let er altijd op dat de kinderen één voor één een cadeautje hebben, zodat ze ook zien wat de ander krijgt. Ik vind het belangrijk dat de kinderen ook blij kunnen zijn voor broers, zusjes, ouders en anderen. En dit is een moment waarop ze dat kunnen leren. Wij zaten vroeger altijd aan tafel om te dobbelen. Bij 6 mocht je een cadeautje pakken. Je kunt dit nog wat specialer maken door een grote dobbelsteen te gebruiken. Of een spel er van maken, door zelf een dobbelsteen maken met verschillende plaatjes. Gooi je ‘zwarte piet’ dan deel je een cadeautje. Bij ‘Sinterklaas’ mag je een cadeautje uit pakken. Bij ‘het paard’ moet je een rondje lopen of verzin iets anders geks. Natuurlijk zijn er ook verschillende kant-en-klaar sinterklaasspellen in omloop.
Of bak iets lekkers voorafgaand aan pakjesavond. Een banketletter, pepernoten, taart, cake of hapjes. Zo ben je al samen bezig en duurt het voor de kinderen minder lang tot het begint.
Video van Sint. Via o.a. https://www.sint.tv/ kun je een persoonlijke boodschap van Sinterklaas laten maken voor de kinderen. Wij hebben dit één keer gedaan en die glunderende gezichtjes van de kinderen toen sinterklaas iets zei over hun hobby waren onvergetelijk. Ik vind het zelf te prijzig om elk jaar te doen, maar voor een keer is het echt heel leuk.
Ook hebben we al een keer Pieten eten laten bezorgen. Een pannenkoekenhuis in de buurt heeft dit al een keer gedaan en ook friet met een snack kon je rond 5 december laten bezorgen. Wat een verrassing.
Gourmetten is ook een gouwe ouwe. Maar doet het hier nog steeds goed. Het zorgt er voor dat de aandacht niet alleen op de cadeaus ligt, maar juist op het samenzijn. En als er dan ook nog op de deur geklopt wordt als je toevallig al klaar bent of als er ineens een brief in de brievenbus ligt gaat zijn de kinderen meestal blij verrast.
Ben je erg creatief, dan heb je deze tips waarschijnlijk al niet nodig, maar mocht je toch even zonder inspiratie zitten lees dan verder.
Een fotospeurtocht door de wijk of door huis. De laatste foto is dan de plek waar de Pieten de cadeautjes hebben verstopt. Of een fotopuzzel maken. Je kunt de puzzelstukjes ook eerst verstoppen. Heb je wat oudere kinderen dan kun je dit ook doen door middel van raadsels. Bijvoorbeeld een puzzel, een rebus, cryptische omschrijving of vraag en antwoord. Natuurlijk wil ik je hierbij helpen. Stuur me maar een berichtje dan gaan we samen aan de slag.
Hoe vier jij pakjesavond? Wil je het met me delen?
Jee Sjoeke hoe bedenk je het allemaal. Echt superleuk zeg .
Bedankt!