Er is al een aantal keer gevraagd wanneer ik weer een bericht op wereldwijdopgroeien zet. Uhm..ik was even ingedut. Geen inspiratie, maar ook geen laptop. Deze heeft het na jaren trouwe dienst opgegeven. In slaap gevallen. En ik ben bang dat hij niet meer wakker wordt. Het regent buiten. Misschien is het toch tijd voor een powernap. Vorige week las ik een berichtje op Facebook van Ouders van Nu met een slaapschema. En vanochtend konden de kinderen langer uitslapen, omdat ik vergeten was mijn wekker te zetten. En daar is weer de inspiratie. Schrijven over één van mijn hobby’s? Dat moet vast wel lukken.
Middagdutje
Jaloers keek ik naar vriendinnen waarbij de kinderen totdat ze naar school gingen een middagdutje deden. Onze kinderen vonden het voor hun tweede al niet meer nodig om ‘s middags te slapen. Af en toe is het best lekker om even tijd voor jezelf te hebben. Zeker toen ik zwanger was kon ik zelf ook wel een dutje gebruiken. En als ze dan toch eens in slaap vielen, in de auto bijvoorbeeld, was het ‘s avonds feest. Voor de kinderen. Dan konden we ze om 19.00 uur in bed leggen, maar dan waren wij tot een uur of elf ‘s avonds in de weer met de kinderen. Ze gingen gewoon niet slapen. Eigenlijk hadden wij helemaal niets te klagen, want de kinderen zijn bij ons nauwelijks voor zeven uur wakker geweest. Maar goed, dat besef komt vaak pas iets later.
Op de kinderopvang zie ik ook dat er echt hele grote verschillen zitten in de middagdutjes van peuters. Er is niet één standaard advies wat ik daarbij kan geven. Het enige is; kijk naar je kind. Er zijn ouders die de kinderen echt niet willen laten slapen ‘s middags. En dat begrijp ik, omdat ze dan bijvoorbeeld ‘s avonds niet goed kunnen slapen. Maar op het moment dat het kind tijdens de lunch al bijna in slaap valt gaat mijn voorkeur er naar uit om ze ook echt even weg te leggen. Liever een uurtje slapen op het begin van de middag. Dan tijdens het avondeten in slaap vallen, daardoor minder goed eten en ‘s ochtends vroeg wakker te worden van de honger. Andere ouders vinden dat hun kind echt moet slapen. Geen probleem, totdat de kinderen het daar niet mee eens zijn. Ze zijn gewoon niet moe. Soms is alleen een rustmoment voldoende. Even rustig zitten terwijl een boekje voorgelezen wordt. Ik vind het wel belangrijk dat kinderen ook echt de mogelijkheid krijgen om te slapen als ze dat willen. Dus dat ze in bed gelegd kunnen worden als ze moe zijn en niet nog mee moeten met allerlei verplichtingen van een oppas, pedagogisch medewerker of van ouders.
Het weekend
Vorig weekend zijn we bij vrienden blijven borrelen. De kinderen lagen, in pyjama, op de bank te slapen onder een dekentje. En ‘s nachts hebben we ze in de bolderkar met een dekentje over mee naar huis genomen. Ze sliepen gelijk verder en zondagochtend hebben ze heerlijk uitgeslapen. De klok rond. We noemden onszelf zaterdagavond slechte ouders, omdat we de kinderen zo laat in bed legden.
Maar samen kwamen we tot de volgende conclusie; ouders moeten af en toe ook kunnen genieten (dit moet je dus niet elke week doen). En we hebben er wel voor gezorgd dat de kinderen genoeg slaap hebben gehad de rest van het weekend. Vrijdagavond lagen ze er allemaal in op hun normale bedtijd. Zondag hebben ze uitgeslapen en hebben we bewust een rustige dag gehouden. Zondagavond weer de normale tijd naar bed en maandag waren ze weer net zo goed uit hun bed te krijgen als anders. Of eigenlijk net zo slecht 🙂
Onze ‘regels’ m.b.t. bedtijden.
Onze vier jarige gaat zondag t/m vrijdag naar bed tussen 19.00 en 19.30 uur. Op zaterdag mag ze opblijven als ze dat wil. Tijden wisselen dan.
Onze 7-jarige gaat tegelijk met haar zusje naar bed. Ze heeft dit ook echt nodig. Ze slaapt ook het langst uit. Op zaterdag mag ze opblijven.
Onze oudste is bijna elf jaar. Hij gaat tussen 20.00 en 20.30 naar bed. Meestal 20.30, maar als we zien dat hij moe is dan eerder. Wel mag hij dan, afhankelijk van de tijd, nog even lezen. Het liefst gaat hij elk weekend logeren, maar dan slapen ze vaak laat en zijn ze vroeg wakker. Dit doen we dus liever niet twee weekenden achter elkaar. Vergeleken met vriendjes ligt hij soms vroeg in bed. Hij heeft dit ook echt nodig. Lijkt op zijn moeder denk ik 😉
Vakantie
In de vakantie houden we de tijden niet zo strikt aan, gaan ze regelmatig later naar bed. Als ze goed uitslapen en zo toch voldoende slaap hebben vind ik dat ook geen probleem. Mochten ze standaard vroeg wakker zijn dan gaan ze ook in de vakantie op tijd naar bed. Want een vakantie is ook om bij te komen en het is niet de bedoeling dat je kind weer oververmoeid aan school begint. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst op verschillende locaties geslapen tijdens onze vakantie. Ik slaap zelf de eerste nacht altijd slecht en onze zoon heeft dat ook. Daarom zou ik niet graag een rondreis doen waarbij je elke nacht in een ander bed slaapt. Gelukkig verbleven we meerdere nachten in dezelfde accommodatie. Maar een camper is in dat geval helemaal ideaal. Dan slapen we gewoon steeds in hetzelfde bed en het maakt niet uit waar dat bed dan staat. We hebben het nog nooit uitgetest.
Hoe strikt zijn jullie met de bedtijden thuis? En op vakantie?
Is een camper inderdaad aan te raden als het slapen op verschillende locaties lastig is?
Als je je antwoorden wil delen zal ik ze toevoegen aan dit bericht.
Groetjes Sjoeke